Special Feature

Brza pretraga ponude

11

Recent News
Istorija novca PDF Štampa El. pošta
Napisao Dalibor   
subota, 23 jun 2012 20:18

Prvi pomen upotrebe papira kao novca nalazi se u Kineskim istorijskim tekstovima. Kineski car Chen Tsung (998-1022) odobrio je, za vreme svoje vladavine,  izdavanje univerzalnih menica za 16 trgovaca. Međutim, nekoliko ovih trgovaca nije uspelo da otkupi menice, kredibilitet novca je potkopan i javnost je odbila da ga prihvati.Car 1023 godine ukida pravo izdavanja ovih menica i uspostavlja “Bureau of Exchange” unutar vlade zadužene za izdavanje papirnog novca. Ovo se smatra prvim izdavanjem papirnog novca od strane vlade jedne države.Štamparske ploče od mesinga iz tog perioda pronašli su arheolozi i iskorišćene su za ponovno štampanje, da bi se oživeli primeri štampanja tih ranih novčanica. Ne postoji niti jedan sačuvani originalni primerak novčanice iz tog doba.

Moreplovac Marko Polo je 1296 godine opisujući svoja putovanja u Kini spomenuo da se u Kineskom carstvu koristi papir kao novac, a Evropljanima je ta ideja delovala tako apsurdno i neverovatno da je doveden u pitanje i njegov kredibilitet i život u Kini.

Najstarija postojeća originalna novčanica pronađena do sada je bio fragment otkriven u jednoj pećini. Ova novčanica je izdata od strane kineskog cara Hiao Tsunga negde između 1165 i 1174 godine. Na ovoj novčanici se vidi i kolika je njena vrednost, tj. koju količinu kovanica ona zamenjuje.

Prve prave novčanice u Evropi izdate su u Švedskoj 1661 godine.Mnoge debate su pratile izdavanje ovih novčanica, jer su mnogi zvaničnici i trgovci predviđali da njihovo izdavanje nagoveštava pad monetarnog sistema države. Da bi prevazišli ove prigovore, monetarne vlasti su izdale novčanice sa najmanje 16 sertifikacionih odobrenja od istaknutih i pouzdanih zvaničnika, i svi su ih potpisali svojeručno. Ovo je bio veliki uspeh, jer više nije postojala potreba da se sa sobom nose velike i teške količine zlata ili srebra, koje je bilo lako ukrasti.U idućim mesecima mnoge druge Evropske vlade i trgovci su posmatrali udobnost i bezbednost Švedskog eksperimenta sa papirnim novcem i mnogi su odlučili da i oni počnu izdavati svoj novac.

Koncept papirnog novca je bio nov, većina zemalja u to vreme nije imala zakone koji bi regulisali ko sve može štampati novac. Zakoni o kažnjavanju faslsificiranja kovanog novca uskoro su prošireni i na zabranu falsificiranja papirnog novca, ali postojao je mali broj zemalja koje uopšte nisu imale zakon o falsificiranju novca.Uskoro cele države, poglavarstva, gradovi, banake, razne institucije, pa čak i privatni pojedinci - gotovo svako sa pristupom štamparije – počinje izradu novčanica. Jedina prepreka širenju izrade i upotrebe ovakvih novčanica bila je svest običnih građana.Pod takvim okolnostima, nominalna vrednost mnogih novčanica je postala skoro besmislena. Neke novčanice nisu prihvaćene uopšte, postale su bezvredne. Druge su prihvaćene samo uz diskont od nominalne vrednosti - što je ponekad bilo deset odsto ili manje.

Štampanje novca i graviranje nije bilo dobro razvijeno pri izradi prvih novčanica u Evropi. Do 1820 godine većina novčanica je izrađena na grub, sirov način, bilo ih je lako falsificirati. Neke prvobitne novčanice su toliko često falsificirane da ih se u prometu pojavilo više nego originalnih novčanica. Sa sticanjem poverenja javnosti u papirni novac, dizajn novčanica je postao sofisticiraniji.Izrada prvobitnih  novčanica se uglavnom oslanjala na težinu reprodukcije potpisa i reljefnih pečata, da bi se obeshrabrila reprodukcija.Specijalni papiri i mastila su takođe upotrebljavana u izradi novčanica. Francuski Assignaughts su sadržavali i vodeni žig, kao način zaštite. Novčanice većih apoena su štampane u više boja, računalo se na to da će ovaj sistem biti previše komplikovan za falsifikatore.

Nekoliko poznatih Amerikanaca primenjuje svoje veštine za nadmudrivanje falsifikatora, pa je tako Bendžamin Frenklin, štampač po zanimanju, došao na ideju korišćenja drveća lišća da odštampa vinjetu na leđima novčanica, ne postoje dva lista koji imaju potpuno isti obrazac vena, čime dupliranje novčanice postaje nemoguće. Prikazi novčanica su ušli u knjigu, koja se koristila za poređenje kad god je naišla sumnjiva novčanica.

Većina zemalja sada koristi neki oblik bezbednosti u njihovim novčanica. Savremene novčanice mogu biti napravljene od metala, plastike ili nekog drugog materijala, dolaze u različitim bojama, različite su širine, tkanje sa jedne strane na drugu, imaju mikro-štampane površine, pa su čak i mašinski čitljive za brojanje i u identifikacione svrhe. Pored toga, teme se retko koriste samostalno, kombinuju se.

Skoro sve moderne novčanice sadrže više zaštita protiv falsifikovanja. Neke, posebno novčanice visokih apoena, mogu imati čak pedeset takvih elemenata, neki su očigledni i vidljivi, a neki su tajni. Oni se kreću od više abecednih fontova, različitih veličina i oblika za slova i cifara u serijskim brojevima, specijalnim bojama koje se vide samo pod ultraljubičastim ili infracrvenim svetlom.

Australija je 1988 godine izdala prvu Polymer (polymer biaxially-oriented polypropylene) tj. “plastičnu”novčanicu. Ne samo da ove novčanice imaju duži životni vek od papirnih novčanica, one su i dokazale da je gotovo nemoguće da se falsifikuju, bez skupe i specijalne opreme. U ovom trenutku otprilike 35 zemljalja sada koriste Australijsku tehnologiju za neke ili za sve svoje novčanica. Novčanice će u budućnosti imati još više neverovatnih bezbednosnih zaštita. Napredak u premazima i mastilima će omogućiti da se štampaju novčanice koje će zasvetleti ili promeniti boju kada se koriste

Novčanici mogu biti projektovani tako da pročitaju trake na novčanicama i pokažu vam odmah koliko novca imate u novčaniku i pre nego što ga otvorite. Slični procesi će dozvoliti da se identifikuju novčanice koje su ukradene

Dragi prijateljii saradnici, dok čekamo da se svi ovi procesi dese i budućnost dođe, ostaje nam da se družimo i uživamo u našem hobiju, najlepšem hobiju na svetu  - NUMIZMATICI.

 

 

Poslednje ažurirano nedelja, 24 jun 2012 17:29
 

Konverter valuta


Vaša porudžbina

Vaša korpa:
0 Proizvodi Ukupno: 0.00 RSD

0 Proizvod
0.00 RSDVremenska prognoza