Special Feature

Brza pretraga ponude

11

Recent News
Kvalitet novčanica PDF Štampa El. pošta
Napisao Dalibor   
subota, 23 jun 2012 21:11

Utvrđivanje kvaliteta novčanica veoma je subjektivno i kontroverzno. Pod kvalitetom novčanice podrazumevamo njenu očuvanost, tj. stanje u kome se nalazi.

Na ocenjivanje kvaliteta utiču i spoljašnji uticaji, npr. osvetljenje, tako da i veoma iskusnipojedinci mogu različito oceniti istu novčanicu. Novčanice je potrebno dobro pregledati, pod dobrim osvetljenjem i iz svih uglova. Neki nabori i oštećenja će biti vidljivi samo pod određenim uglom.

Male razlike u ocenjivanju i svrstavanju u određeni razred kvaliteta mogu značajno uticati na vrednost novčanice.

Da bi se olakšala komunikacija između kolekcionara, kupaca i prodavaca,  napravljena je, opšteprihvaćena u svetu kolekcionara, standardna tabela za određivanje kvaliteta i očuvanosti novčanica. Novčanice koje su u ponudi na ovom web site-u označene su ovim, međunarodnim oznakama, koje će Vam pomoći da imate bolju predstavu o novčanici koja Vas zanima.

 

UNC – (eng. Uncirculated)  Savršeno očuvana novčanica, nikada korišćena.Papir je čist i čvrst, bez boje. Uglovi su oštri i pravilnog, četvrtastog oblika, bez ikakvog znaka zaokruživanja. Uncirculated novčanica ima svoj originalni, prirodni sjaj.Neke novčanice imaju imaju blage nabore, usled bankarskog brojanja. Moguća je i blaga valovitost novčanice. Mnogi kolekcionari određuju kvalitet ovih novčanica kao aUNC.

 

aUNC – (eng. About Uncirculated)  Praktično savršena novčanica, sa veoma malim znacima rukovanja. Mogu se videti znaci bankarskog rukovanja, mali nabor na uglu novčanice ili jedno lagano presavijanje po sredini novčanice, ali ne i jedno i drugo.

Papir je čist i svetao sa originalnim sjajem. Uglovi nisu zaobljeni.

 

EF ili XF – (eng. Extremely Fine)  Veoma atraktivna novčanica, sa neznatnim znacima korišćenja. Mogu imati najviše tri manja nabora (presavijanja) ili jedan veći. Papir je čist i svetao, sa originalnim sjajem. Uglovi mogu pokazivati samo male znakove zaokruživanja.

 

VF – (eng. Very Fine)   Atraktivna novčanica,  ali sa više znakova korištenja i habanja. Može imati brojne nabore i presavijanja, vertikalno i horizontalno. Papir može imati minimalnu moguću prljavštinu ili razmazivanje boje. Papir je još uvek relativno oštar i jasan, i nije pohaban. Uglovi mogu pokazivati znakove habanja, ali ne i puno zaokruživanje.

 

F – (eng. Fine)  Novčanica koja pokazuje znakove značajnog korišćenja, sa znacima presavijanja i gužvanja. Papir nije previše prljav, ali je mekan. Ne bi trebalo biti rupa na novčanici, usled presavijanja. Boje su jasne, ali ne i svetle. Novčanica u ovom kvalitetu je i dalje poželjna novčanica.

 

VG – (eng. Very Good)  Korišćena, ali još uvek dobra novčanica. Uglovi mogu pokazivati znake korišćenja i zaokruživanja, u centru se mogu videti male rupice, od prekomernog savijanja. Novčanica je mekana, ali ne nedostaju delovi novčanice.

 

G – (eng. Good)  Izlizana i puno korišćena novčanica. Vidljivi znaci oštećenja usled habanja, više puta presavijana, ima prljavštine i rupica,  zaokruženi uglovi, novčanica nije privlačna niti atraktivna. Na novčanici mogu nedostajati mali delovi, ne i veliki. Može biti i natpisa učinjenih olovkom.

 

Fair -  Jako mekana, labava novčanica, prljava, veoma korišćena. Mogu nedostajati i biti pocepani veći delovi novčanice.

 

PR – (eng. Poor)  Novčanice sa velikim oštećenjima, nastalim usled prekomerne upotrebe, nedostaju veliki delovi novčanice, ima velike rupe, a može biti i lepljena lepljivom trakom. Poželjna samo ako je veoma retka.

Poslednje ažurirano nedelja, 24 jun 2012 15:53
 

Konverter valuta


Vaša porudžbina

Vaša korpa:
0 Proizvodi Ukupno: 0.00 RSD

0 Proizvod
0.00 RSDVremenska prognoza