Special Feature

Brza pretraga ponude

11

Recent News
Zaštita novčanica PDF Štampa El. pošta

Od trenutka kada je nastao prvi novac, nastala je i želja ljudi da isti falsifikuju i na brzinu se obogate. Razvojem tehnologoje štampanja novca i uvođenjem raznih naprednih sistema zaštite protiv falsifikovanja novca mogućnost kvalitetnog falsifikovanja se uveliko smanjila.

Falsifikatori novca prate najnovije tehnologije u sistemima zaštite novca i iz tog razloga sve autorizovane štamparije novca ulažu sredstva u napredak najnovijih načina zaštite novčanica.

Aktualni sistemi zaštite papirnog novca:

 

 

Rastuća veličina serijskog broja:

Serijski broj se neznatno povećava u visinu i širinu, sa svakom novom znamenkom u serijskom broju.

 

Bar kodovi i numeracije:

Koristi se uglavnom za čekove banaka. Samo mali broj zemalja se odlučio na ovaj sistem zaštite.

 

Obojena vlakna:

Vlakna su najčešće crvene, plave ili zelene boje. Dodaju se u mešavinu celuloze od koje se pravi papir za novčanice ili se dodaju u procesu sušenja papira, nasumično, po celoj površini papira. Ova vlakna su vidljiva golim okom posmatrača.

 

Sigurnosna nit:

Sigurnosne niti su niti velike čvrstoće, ponekad su i namagnetisane. Ugrađuju se u papir za izradu novčanica na početku faze sušenja papira. Vide se golim okom kao tanka, tamna nit u samom papiru.

 

Transparentni dizajn:

Ovo je tehnika gde se jedna polovina određene slike štampa na aversu, a druga polovina iste slike na reversu novčanice, ali tako da se tačno poklapaju. Kada ovakvu novčanicu pogledate prema svetlu, ove dve polovine daju jednu celu sliku.

 

Folija:

Neke novčanice kao zaštitu imaju tanku metalnu foliju koja se nalazi u tragovima.

 

Hologram:

Svetlucava aplikacija koja sadrži sliku koja menja boju i dizajn, u zavisnosti od ugla pod kojim se gleda.

 

Nevidljiva štampa:

Novčanica je štampana bojom koja je vidljiva samo na jakoj sunčevoj svetlosti ili pod ultraljubičastom svetlošću. Ponekad se koristi za novčanice male nominalne vrednosti, kao zamena za skuplji vodeni žig.

 

Skrivene impresije:

Delovi novčanice sadrže gravure, koje prikazuju određeni crtež ili legende, a vidljive su samo kada ih posmatrate na jakom svetlu ili pod određenim uglom.

 

Kinegram:

Slično kao i "Folija", crteži i boje se menjaju kada ih posmatrate pod različitim uglovima.

 

Metalik boja:

Boja koja sadrži veoma sitne granule metala, koje daju tzv "metalik sjaj".

 

Mikro štampa:

Veoma mala slova se dodaju na štampanu ploču u procesu izrade novčanica. Ponekad se dodaju samo pojedinačne linije, a ponekad linije u više redova, koje zajedno formiraju jedan veći blok linija. Duboka štampa prikazuje ctrež oštro i jasno, ali ako je reč o falsifikatu oblast koja je bila izložena mikro štampi je mutna i nejasna.

 

Promenjivi optički element:

Folija koja prikazuje trodimenzionalnu sliku kada se gleda pod određenim uslovima osvetljenja.

 

Optički promenjiva boja:

Boja koja se štampa na specijalnim kalupima i koja menja svoje nijanse u zavisnosti pod koji uglom se promatra.

 

Planšete:

Mali, raznobojni diskovi papira ugrađeni u mix celuloze, ili nasumično posuti po papiru za izradu novčanica, u procesu sušenja.

 

Izdignute oznake:

Vrsta Brajevog (Braille) crteža na novčanicama, omogućuje slepim ljudima da prepoznaju vrednost novčanice koju drže u rukama.

 

Segmentirana (podeljena) sigurnosna nit:

Zaštitna nit iz jednog dela, obično malo širih dimenzija i sa slovima, koja se dodaje na papir u toku procesa sušenja. Kada se doda na papir, koristi se specijalan alat da se, još uvek mokar papir provuče iznad niti, u određenom obrascu. Na ovaj način se pojedini delovi niti jasno prikazuju oku promatrača.

 

Ultraviolet (flourescentno) osvetljenje:

Kada se novčanica promatra u zamračenom prostoru i izloži se UV svetlosti, njeni pojedini delovi i segmenti (nominalna vrednost, vlakna,...) će svetleti.

 

Vodeni žig:

Intenzivno se koristi kao sistem zaštite. Vodeni žig nastaje izradom crteža (mustre) u cilindru za sušenje, pri kraju procesa za proizvodnju papira za izradu novčanica. Izrada crteža stvara tanak prostor u papiru, koji kada se gleda prema svetlosti prikazuje portret, reči ili sliku.  Ova tehnologija je u zadnje vreme napredovala i postignut je još bolji postepeni prelazak od svetle do tamne nijanse vodenog žiga.

 

Konverter valuta


Vaša porudžbina

Vaša korpa:
0 Proizvodi Ukupno: 0.00 RSD

0 Proizvod
0.00 RSDVremenska prognoza